Konsisten 12 Rakaat Tahajud



Assalamualaikum sahabat hebat luar biasa. Pagi tadi Liza baru je dengar live fb dari Master Zahirah, salah seorang master dalam Team Jutawan.

Master Zahirah atau lebih rapat lagi dengan gelaran kak Ira berkongsi tentang tips untuk konsisten 12 Rakaat Tahajud setiap hari. Liza terpanggil untuk menulis di sini supaya ilmu yang Kak ira share ini lebih ramai yang dapat manfaat dan ia kekal berpanjangan. InsyaAllah.

Kita biasa dengar manfaat Solat Tahajud dan segala cara untuk melaksanakannya poin tahu. Tapi bila Kak Ira ni share dia buat 12 rakaat setiap hari, ia merupakan sesuatu yang hebat bagi Liza. MasyaAllah dari mana dia mempunyai kekuatan itu.

Jemput baca dan sharekan

Tips Konsisten 12 Rakaat Tahajud




Tips Pertama : Betulkan Niatkan kenapa kita nak bangun tahajud?

Check balik.mungkin kita bangun tahajud semata-mata kita ingin capai sesuatu yang duniawi. Sebagai contoh, aku nak bangun tahajud sebab aku nak sale aku 10,000 esok! Sayang sangat kalau kita nampak solat tahajud ini sebagai untuk usaha kejayaan dunia sahaja. Padahal manfaat nya sangat luas dari itu..

Cuba kita niatkan kita bangun tahajud untuk Allah redha kepada kita. Redha dalam setiap perbuatan, redha dengan kerja kita, redha dari segenap aspek. Sandarkan apa yang kita lakukan setiap hari kepada Allah.

Tips Kedua : Tidur awal 

Bagus sangat kalau korang dapat tidur seawal pukul 9 malam. Tapi ikut keperluan masing-masing juga. Macam liza, liza settle semua uusan rumah sampai 10.30. Kadang-kadang lajak sampai pukul 11. 

Liza set tidur pukul 11 paling lambat, dengan suami sekali kena tidur pada waktu yang sama. Tutup semua lampu. Pastikan bilik segelap-gelapnya supaya kita dapat tidur yang berkualiti..

Liza macam Kak Ira juga, sebelum tidur liza cuba konsisten untuk makan supplement. Liza makan Ostematrix Shaklee sebelum tidur untuk dapatakan tidur yang lena.

Tips Ketiga : Pasang Alarm

Set la alarm banyak kali. Pukul 3.30 pagi, 4.00 pagi, 4.30 pagi ke pukul 5.00 pagi. Moga Allah memberi kita peluang untuk sedar pada salah satu alarm tersebut. Doa juga sebelum tidur, minta Allah bantu untuk bangun pagi.

Tips Keempat : Bangun Tidur Bersyukur Dulu & Kejutkan Ahli Keluarga Yang lain

Terbangun lambat, tak sempat dapat 12 rakaat pun bersyukur dulu sebab Allah masih lagi bangun kita untuk Tahajud.

Kejutkan ahli keluarga yang lain untuk sama-sama tahajud. Sebaiknya, terangkan dulu kelebihan dan The Power of Tahajud kepada ahli keluarga dari semasa ke semasa. Beri kefahaman dahulu. Jadi mereka buat tahajud dengan kefahaman, bukan sebab takut mak marah kalau tak bangun.

Seronoknya bagi yang dah ada anak. Bila anak-anak bangun tahajud dan doakan mak ayah mereka. Doa mereka mudah makbul, mereka tak ada dosa lagi kan(bagi anak-anak yang belum baliqh)

Minta anak doakan kita

Yakin Allah terus makbulkan semua doa kita, cuma dalam bentuk macam mana kita tak tahu.. Bukan semata-mata dalam bentuk harta, mungkin rezeki sihat, rezeki ukhwah, rezeki kebahagiaan.

Doa Awal untuk Memaklbulkan Doa Yang Lain


Amal doa ni setiap sujud, dalam tahajud. Allah akan makbulkan jika kita baca doa ni. Nabi kata siapa yang baca ayat ini, doanya tidak akan ditolak.

Yang bermaksud, “Wahai Allah, Sesungguhnya aku memohon kepada kamu dalam keadaan aku meletakkan sebuah kesaksian. Sesungguhnya Engkau adalah Allah. Tiada Tuhan kecuali Engkau. Engkau adalah Tuhan yang Maha Esa, Maha Penolong. Tidak beranak dan tidak diperanakkan. Dan Tidak ada sekutu sesuatu pun bagi Mu”.

Doa (dalam bahasa Arab ) ini boleh rujuk youtube Ustazah Norhafizah Musa, Rahsia & Resepi Doa Cepat Mustajab 

Berdoa dengan super yakin. Mintak Allah ampun dosa untuk kita. Dan jangan kedekut untuk kita mohon ampun untuk keluarga kita, kenalan kita, team kita, juga semua umat Islam.

Bila kita doakan orang lain, malaikat akan doakan kita balik.

YAKIN..
YAKIN..
YAKIN. Allah makbulkan.

Terima Master Zahirah untuk perkongsian ini. Terima kasih juga anda yang baca sehingga habis. Sebarkan manfaat ini kepada kenalan yang lain. Jemput share entry ini.

Noraliza Maat
Shaklee Independent Distributor
Owner Hijrah DBeauty Spa

Comments