Aku Yang Dulu Bukanlah Yang Sekarang - Hijrah Empire


Aku yang dulu bukanlah yang sekarang
Dulu ditendang sekarangku disayang
Dulu-duluku menderita
Sekarang aku bahagia

Cita-citaku menjadi orang kaya
Dulu ku susah sekarang Alhamdulillah
Bersyukur pada Yang Maha Kuasa
Memberi jalan untuk ku semua

(Aku Yang Dulu Bukanlah Yang Sekarang-Tegar)

Eh, terkaraoke pulak. Hihi. Ada la juga sebahagian dari lagu ni rasa seperti diri ini juga melaluinya. Alhamdulillah, bersyukur dulu atas setiap aturan yang telah disusun untuk kita. Kita memang merancang, tetapi Allah juga merancang, ketahuilah Allah sebaik-baik Perancang.

Liza bersyukur sangat dengan jalan yang Liza dah lalui, dan sedang lalui. Alhamdulillah setahun dah berbisnes Shaklee bersama Team Jutawan. Sejak join Team Jutawan ni kan, banyak sangat perubahan yang Liza dapat rasakan.

Bermula bisnes dengan kursus bisnes mobile spa, sebelum kelas dah kena letak siap-siap nama spa yang kita nak. Nama Hijrah DBeauty bukan lah terhasil secara tiba-tiba atau main kaut je. Tapi disebalik nama itu juga punya maksud yang tersendiri. InsyaAllah nanti Liza cerita kemudian tentang nama tersebut. 

Dan Team dibawah Liza sendiri, Liza namakan sebagai Hijrah Empire. Liza berhasrat untuk bawa team Liza ke arah yang lebih baik dari hari ke hari. Semua orang boleh berubah ke arah yang lebih baik bukan. Tidak kira dari sisi yang mana pun. Key point nya : Hijrahlah!

Ok Liza tak nak membebel panjang tentang nama tersebut. Yang Liza nak kongsikan di entri kali ini ialah sebahagian perubahan yang Liza dapat rasakan sepanjang setahun Liza bisnes Shaklee bersama Team Jutawan.

Yang Pertama, Tentang Konsep Rezeki


Iya, memang kita semua tahu rezeki kita Allah dah tetapkan. Rezeki kita tidak akan pernah salah alamat. Secara teorinya memang kita tahu, tetapi bila turun kepada realiti, kadang-kadang kita tersasar.

Liza pernah terfikir sebelum ni, Kalau nak duit banyak, kena kerja keras. Siapa yang banyak buat kerja, lagi banyak duit dia dapat. Dengan pegangan ini, sampai satu masa kita akan rasa teramat letih sebab kita ukur duit dengan usaha semata-mata. Lupa terus dengan konsep rezeki sebenar. Astaghfirullah.

Dalam buku ‘Mudahnya Menjemput Rezeki’, diterangkan secara terperinci rezeki bukan sekadar dalam bentuk wang. Ada orang mungkin gaji kecil, tetapi rezeki dia dapat keluarga yang sentiasa sihat. Jadi dia tak perlu keluarkan duit untuk perbelanjaan ubat-ubatan. Ada orang gaji besar, tetapi dia diuji dengan kereta yang selalu rosak. Akhirnya duit nya habis untuk betulkan keretanya.

Buku Mudahnya Menjemput Rezeki

Dan ada orang buat kerja tak banyak dari segi kuantiti, tapi kerja itu dari segi kualiti sangat hebat, jadi dia dapat bayaran yang lebih daripada orang yang berkerja kuat, pagi hingga ke malam tapi kualiti kerjanya mungkin tak berapa tinggi. Jadi bayarannya rendah.

Banyak lagi contoh kalau nak dilistkan. Nak katanya, bila berada dalam Team Jutawan, selain dari ilmu bisnbes, mentor-mentor selalu juga memperingatkan tentang konsep rezeki. Dan kena diingat dalam rezeki kita ada rezeki orang lain. Alhamdulillah, semkain hari, Liza semakin jelas dengan konsep rezeki itu sendiri. Dan Liza percaya dan beramal dengan fakta-fakta yang mengatakan rezeki kita ada ketetapan dan rezeki kita tak kan pernah salah alamat,



Yang Kedua, Minta Allah Dulu, Allah Lagi, Allah Terus


Kalau korang nak tahu, dalam Team Jutawan, kami ada master checklist. Checklist ini terkandung amalan-amalan rohani yang perlu setiap orang bisnes buat supaya apa yang diimpikan dan perjalanan bisnesnya semua dalam perlindungan dan keberkatan Allah.

Pernah tak kita rasa rezeki kita dalam tangan bos kita. Contoh bagi orang bekerja makan gaji la ni. Pernah tak buat kerja sungguh-sungguh untuk bos nampak dan berharap dapat bonus yang lebih bos akan bagi? Pernah atau tidak? Liza dulu pernah rasa macam tu. Bila tak dapat, Ya Allah kecewanya, penat buat kerja, tak ada pun imbuhan lebih sikit ke, belanja makan ke. Bila berharap dengan makhluk, kau akan kecewa.

Perlu diingat rezeki kita bukan pada tangan bos kita. Rezeki kita Allah yang bagi, bos tu pengantara sahaja. Jadi nak gaji besar, nak naik pangkat, nak sihat, nak kurus, cerita semua dekat Allah. Minta Allah dulu, seiring dengan usaha, minta Allah lagi dan lagi.




Yakinlah tiada yang mustahil bagi Allah. Dia berkuasa atas seluruh yang ada di langit dan di bumi. Jadi korang jangan resah, mengadu lah kepada Pencipta. Allah bagi pada waktu yang tepat, dengan orang yang tepat di tempat yang tepat!

Yang Ketiga, Bahagia Dan Ketenangan


Yang ni Liza tak dapat nak gambarkan macam mana. Alhamdulillah ketenangan dan kebahagiaan tu meresap sendiri dalam jiwa. Bila kita dah faham dan yakin dengan konsep rezeki, kita dah mengadu semua kepada Allah. Perasaaan tenang dan bahagia insyaAlalh datang dengan sendiri.

Tak perlu pura-pura bahagia, tak perlu paksa-paksa tersenyum. Hebat nya aturan Allah.

Yang Keempat, Badan Yang Cergas


Alhamdulillah Liza rasa sihat dan bertenaga luar biasa ketika menulis entri ini. Bersyukur jumpa Team Jutawan dan shaklee. Bila bisnes supplement ni kan, baru kita tahu jurang gap nutisi yang badan kita perlukan.

Kita tahu lebih mendalam ,apa yang perlu ditopup dan perlukan makanan tambahan(supplement) untuk membantu semua sistem dalam badan kita lancar.



Alhamdulillah badan Liza sihat dan cergas sepanjang hari!


Yang Kelima, Ilmu Tentang Nutrisi/ Leadership, Kerohanian, Marketing


Liza pernah cerita yang Liza dulu sangat tak suka subjek sains dan biologi. Tak tahu kenapa susah sangat nak masuk dalam kepala,

Tetapi bila join Team Jutawan shaklee, Liza terpaksa hadap, terpaksa study, terpaksa jadi bijak tentang ilmu nutrisi. Lama-kelamaan ,eh rasa jatuh cinta dengan ilmu nutrisi. Hebat sangat sebab ilmu ini berkaitan dengan dirisendiri. 

Dalam Team Jutawan juga, Liza dapat input lain seperti ilmu leadership, kerohanian dan marketing. Pakej Lengkap! Tak semua group ada sediakan semua ni tau. Jadi sangat beruntung bagi mereka yang join Team Jutawan.

 Yang Keenam, Bermanfaat Kepada Orang Lain(Buat Orang Lain Bahagia)


Point ini sangat memberi kesan kepada Liza. 

“Muslim yang baik adalah yang bermanfaat kepada orang lain”. Biasa tak dengar ni. Iya sekali lagi, memang teori senang dan mudah faham,. Tapi nak apply kena mujahadah. 


Alhamdulillah dengan Team Jutawan, Liza rasa mudah untuk bermanfaat kepada orang lain. Dengan bisnes mobile spa, Liza bantu customer untuk jadi lebih bersemangat, bermaya, cantik, wangi. Dan dengan vitamin Shaklee, Liza gembira dapat bermanfaat kepada customer dengan bantu mereka cari jalan untuk sihat luar dan dalam.

Kesimpulan


Liza yang dulu bukan Liza yang sekarang! To change the world, you must change first! Berhijrahlah ke arah yang lebih baik setiap waktu.

Jom berhijrah dengan Hijrah Empire dan Team Jutawan keseluruhannya. Roger Liza ok, Liza sangat mengalu-alukan korang yang nak kaya dan berjaya bersama-sama.



Direct PM 👉 Liza

Cik Noraliza
Pengasas Hijrah D'Beauty Spa (Home And Mobile Spa)
Shaklee Independent Distributor

Liza Hijrah DBeauty +6011 1564 0454

Comments

Popular Posts